Praktik och exjobb bidrar till nya möjligheter för både individer och företag

Praktik och exjobb bidrar till nya möjligheter för både individer och företag

På Semcon i Karlskrona är det sedan många år mer regel än undantag med praktikanter och exjobbare. Flera av dem har fått anställning på Semcon efter avslutat uppdrag, andra har fått en språngbräda till nya möjligheter i arbetslivet.

– För oss är det väldigt positivt att ta emot praktikanter och exjobbare. De kommer in med en nyfikenhet och ett nytänk som bidrar till både dynamik och utveckling hos oss, säger Peter Nilsson, områdeschef för Blekinge, Norra Skåne på Semcon.

Från lektor i Bagdad till konstruktör i Karlskrona

På Semcon i Karlskrona arbetar ett 30-tal ingenjörer, varav ett flertal anställts efter att ha praktiserat på företaget. Den senaste är Esraa Al-Rubaye som gjort två praktikperioder på företaget.

– Min första praktik här gjorde jag i slutet av 2013 som en del av arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen, berättar Esraa, som har bakgrund som civilingenjör och lektor på Technical College of Engineering i sitt hemland Irak.

Efter att ha återvänt till Irak under ett par år flyttade Esraa tillbaka till Sverige 2017 och började söka jobb. Hon undersökte möjligheterna att återigen få göra praktik på Semcon, och genom en matchning blev det verklighet. Efter fyra månaders praktik i slutet av 2018 är Esraa nu anställd som konstruktör på Semcon.

– Jag trivs mycket bra här, och är verkligen glad att jag fått denna möjlighet, säger Esraa.

Praktik öppnar nya dörrar

Margareta Karlsson som anslutit till intervjun började även hon sin bana på Semcon via en praktik för snart fem år sedan.

– Jag har en utbildning i utvecklingsteknik och maskinteknik från Blekinge Tekniska Högskola, och hade jobbat i lite olika roller inom industrin, bland annat som produktionsledare. När jag blev arbetslös ville jag gärna prova något annat, säger Margareta.

Att det blev just Semcon är ingen slump. Margareta berättar att hon velat arbeta på Semcon sedan hon gjorde ett studiebesök hos dem på 90-talet. Efter en kontakt med Semcon och Arbetsförmedlingen blev hon erbjuden en praktikplats under ett par månader och därefter anställning som teknikinformatör, där hon idag arbetar med dokumentationshantering av olika slag så som bruksanvisningar och driftsinstruktioner till olika kunder.

– Jag tycker det är väldigt bra att Semcon tar emot praktikanter. Det kan vara svårt att få jobb direkt efter examen eller om man varit borta från jobbet några år, och då är det bra att ge praktikanter en erfarenhet från arbetslivet. Sedan är det ett bra sätt för företaget att få in nya idéer också, menar Margareta.

Mats Klementsson, som med hjälp av Arbetsförmedlingen just påbörjat en fyra månader lång praktik på Semcon, är exempel på en som varit borta från konstruktörsarbetet i åtta år men som gärna vill jobba med detta igen.

– Jag har ett förflutet som konstruktör men när man varit borta från yrket några år kan det vara svårt att söka jobb utan att uppdatera sina kunskaper. Här är en praktik bra, både för att få färsk kunskap, men också en chans att visa vad man går för, berättar Mats.

Exjobb en annan väg till anställning

Semcon har under våren även två exjobbare från Blekinge Tekniska Högskola på plats. Det är Johan Andersson och Peter Andersson som läser till högskoleingenjörer i maskinteknik. Johan fick rekommendation från en bekant som gjort sitt exjobb på Semcon tidigare, så efter lite research och kontakt med företaget blev det bestämt att han och studiekamraten Peter skulle göra sitt exjobb på Semcon. Exjobbet handlar om en konstruktion av en upptagararm till kabelindustrin.

– Semcon är ett bra företag att vara på, inte minst med tanke på att det är en stor koncern, så gör man ett bra jobb finns kanske möjligheter till tjänst på flera ställen i landet. Både Peter och jag har jobbat en del innan vi började studera, men inte på kontor så det är också en nyttig erfarenhet för oss, säger Johan, och får medhåll av Peter:

– Det är en bra chans att visa upp vad vi kan, och vi hoppas såklart att det är en bra erfarenhet för framtida jobb.

Peter Nilsson, områdeschef, berättar att de anställt sex personer som gått ut från BTH de senaste åren, varav flera gjort sitt exjobb hos dem först. Han ser stor nytta med att anlita exjobbare:

– Många gånger har studenterna egna funderingar på produkter som kan utvecklas, ofta i samarbete med tillverkande industri, som är intressanta utvecklingsområden för oss. Sedan ger det oss som arbetsgivare en möjlighet att lära känna dessa personer under en längre tid för en eventuell framtida anställning. På så sätt fungerar exjobb lite som en provanställning.

På frågan om det inte är väldigt krävande att ta in så många praktikanter och exjobbare som Semcon gör, svarar Peter Nilsson:

– Visst är det lite merjobb med tanke på handledning och annat som ska ordnas, men det är väl investerad tid. Många gånger har det inneburit nya medarbetare, och även om inte alla får anställning så ger vi dem möjlighet att få erfarenhet och att hjälpa dem vidare till annat. Vi vinner alla på det. Är våra praktikanter nöjda får vi också många ambassadörer som pratar gott om oss.

På bilden längst upp på sidan ses Peter Nilsson med Esraa Al-Rubaye.

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från medlem

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min

Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min