Systrarna firar 20 år som företagsledare

Systrarna firar 20 år som företagsledare

– Har tiden gått så fort? svarar Anneli Wessman på den klassiska frågan ”hur känns det” i samband med att hon och systern Ankin Liljegren i år firar att det är 20 år sedan de tog över ytbehandlingsföretaget El-yta i Olofström.

El-yta Kem AB grundades 1970 av systrarnas pappa Bruno Liljegren. När det var dags för honom att pensionera sig fick Ankin och Anneli frågan om de var intresserade av att ta över företaget. Med en bakgrund som samhällsvetare respektive skräddare/ekonom var det ingen självklarhet att de skulle ta över familjeföretaget, även om de hade sommarjobbat där och för Annelis del även jobbat ett par år med ekonomi på företaget.

– Själv hade jag just varit mammaledig och var mellan jobb. När frågan kom så tilltalade mig tanken på utmaningar och utveckling, berättar Ankin.

Sagt och gjort, efter att ha gått bredvid sin pappa under en tid tog systrarna över företaget 1999. Men inte förrän de testats av sin pappa.

– Farsan kollade så att vi pallade trycket och kunde hantera alla de utmaningar man möts av som företagsledare. Han ställde frågor som ”kunde vi sova om nätterna?”. Det var viktigt för honom att vi inte skulle må dåligt. Men att han höll ögonen på oss hur vi mådde och hur vi hanterade press och ansvar berättade han först flera år senare, berättar Ankin.

Finanskrisen både värsta och bästa minnet

Systrarna tycker det är nyttigt med ett jubileum. Det ger tillfälle för reflektion, att titta både bakåt och framåt. De kan konstatera att de 20 åren inte bara varit rosenröda, utan att det även funnits en del taggar längs vägen. De tänker inte minst på den stora finanskrisen 2008-2009 som precis som för många andra företag drabbade El-yta hårt.

– Vi var på gång med flera nya satsningar och investeringar, hade nyanställt och var totalt 10 anställda, och så kom krisen. Det var som att slå undan fötterna på oss. Vi hade ett par år med riktigt tuffa villkor där fokus blev på att överleva, berättar Ankin.

Även som Ankin och Anneli ser finanskrisen som deras värsta minne under dessa 20 år, så hör krisen samtidigt till ett av deras bästa minnen.

– Det var inte roligt men det gav oss också energi. Vi klarade mycket på kort tid och tvingades att hitta lösningar. Vi fick jobba stenhårt med att minimera allt, rensa bort onödiga moment och hitta lösningar som gjorde att vi kunde arbeta ännu mer kostnadseffektivt. Som minst var vi 4 personer under denna tid. Men vi gillar ju utmaningar, och får båda energi av det. Utan denna drivkraft hade vi aldrig klarat av krisen, berättar Anneli.

”Vi känner oss inte färdiga”

När systrarna sammanfattar de senaste 20 åren lyfter de bland annat fram hur mycket de lärt sig inom områden som de annars aldrig hade gett sig in i. Samtidigt konstaterar de att ju mer man lär sig desto mer känner man att man inte kan.

– Den kaxighet man hade som ung har ersatts av ödmjukhet, säger Ankin, men lyfter också fram att de vill mer:

– Vi känner oss inte färdiga. Vi vill inte bara förvalta eller överleva med vårt företag, utan utveckla det. På grund av krisen förlorade vi en investeringstakt på 10 år. Vi har nu jobbat oss ikapp och är redo att satsa framåt.

En sådan satsning är bland annat investeringen i en ny process, Zink Nickel, som kommer igång inom en snar framtid.

– Denna process fyller andra behov än elförzinkning, till exempel när det ställs ännu högre krav på rostskydd. Zink Nickel breddar vårt sortiment ytterligare vilket gör att vi kan ta oss an lite andra och nya jobb både från befintliga och nya kunder, berättar Anneli.

Inget jubileum utan firande

Att leda företag tillsammans med sitt syskon är inte alltid det lättaste, men för Ankin och Anneli har det gått bra.

– Man kan ju vara brutalt ärliga med varandra, på gott och ont. Men vi har samma grundvärderingar och vet att vi vill varandra gott, så det har snarare stärkt vår relation att arbeta tillsammans, berättar Ankin.

För att fira de 20 åren som företagsledare förenade man nytta med nöje genom att bjuda de anställda på en heldag med teambuilding och därefter middag samt övernattning med spa med respektive.

På den avslutande frågan om var företaget är om ytterligare 20 år svarar systrarna:

– Vi hoppas att det vi investerar i fortsätter att utvecklas i positiv riktning, att El-yta är en attraktiv arbetsplats och att det går riktigt bra för företaget oavsett ägare.

– Samtidigt som vi är glada och aktiva pensionärer, avslutar de med ett skratt.

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från medlem

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min

Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min