Yrkesskickliga partners – en viktig framgångsfaktor för PDS Engineering

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

När PDS Engineering i Olofström i mars 2020 levererade en komplett robotlinje till Gestamp HardTech i Luleå gjorde de det tillsammans med två andra Olofströmsbaserade företag, OFM Industriservice och Xpert El, som är deras samarbetspartners sedan många år tillbaka.

Det projekt som PDS Engineering i Olofström nyligen avslutat till kunden Gestamp HardTech i Luleå omfattar en robotlinje som hanterar presshärdade chassidetaljer. Robotlinjen är ett av flera projekt som PDS Engineering gjort åt Gestamp.

– Vi fick ordern i somras och började bygga robotlinjen direkt efter nyår. Nu ca 10 veckor senare är den färdig för leverans upp till Gestamp i Luleå, berättar Peter Runesson, en av delägarna till PDS Engineering, när vi besöker dem i mitten av mars.

Linjen består av totalt fyra robotar, där en plockar detaljen från racks med hjälp av en kamera som lokaliserar detaljen. Därefter är det två robotar som bearbetar detaljen innan ytterligare en robot borstar detaljen och den första roboten plockar detaljen igen.

– Förutom att linjen är arbetsbesparande så förbättras både arbetsmiljön och kvalitén genom att man nu slipper ett tungt manuellt moment, säger Peter Runesson.

Företagssamarbete bidrar till ett lyckat projekt

Precis som vid andra projekt samarbetar PDS Engineering med flera lokala partners, i detta fall med Olofströmsföretagen OFM Industriservice som bland annat tillverkat fixturerna och monterat linjen och Xpert El som byggt och installerat elskåpen i linjen samt AFRY i Karlshamn som stått för den mekaniska konstruktionen. PDS Engineering har även haft ett nära samarbete med SICK kring visionkameran i robotlinjen.

– Vi, och många andra företag i vår region, skulle inte klara oss utan den här typen av firmor. De har den yrkesskicklighet som behövs och tar också en aktiv del i utvecklingsprocessen vid en ny order. Tillsammans hittar vi de optimala lösningarna för kunden, berättar Peter Runesson.

Anders Arvidsson, delägare på Xpert El som i dagsläget har 5 anställda, intygar det goda samarbetet:

– Det är fantastiskt roligt att få chansen att jobba med så många olika projekt. Vi bygger merparten av de elskåp som PDS behöver i olika projekt och följer ofta med till kund för själva installationen.

Det gäller även denna gång, då Anders Arvidsson åkte med upp till Luleå för 4-5 dagars arbete med installationen av den nya robotlinjen. Även OFM Industriservice åkte upp till Luleå med två av sina 15 anställda för att jobba med installationen. En av dem är Simon Persson som är projektledare/montör och som varit mycket involverad i både detta och många andra av PDS Engineerings projekt.

– Samarbetet funkar klockrent, konstaterar Simon Persson.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share This