ZEISS Mätcenter ny medlem i Techtank

ZEISS Mätcenter ny medlem i Techtank

ZEISS Mätcenter i Olofström är sedan september ny medlem i Techtank. Med kunder runtom i Norden ser de nu fram emot att bredda sitt kontaktnät ytterligare i närregionen.

– Genom att vara med i Techtank ser vi att vi kan få större regional exponering för vår verksamhet här, som erbjuder allt från kontraktsmätningar till utbildningar och certifieringar i mätteknik, berättar Jari Ojala, en av tre mättekniker på ZEISS i Olofström.

Jari Ojala är specialiserad på den industriella 3D-röntgen Metrotom som är unik i Norden. Med den kan de utföra mätningar av både synliga och dolda ytor och undersöka såväl svetsar som kompletta sammansatta detaljer.

– Det gör att vi både kan utföra materialanalyser för att upptäcka till exempel sprickor och bubblor, och göra avancerade mätningar av dimensioner som annars kan vara svåra att mäta på konventionellt sätt.

Kunder i många branscher

ZEISS Mätcenter i Olofström ingår i avdelningen Zeiss IMT Nordic, med huvudkontor i Stockholm. Verksamhet finns även i Eskilstuna, Birkeröd och Ålborg i Danmark samt Oslo i Norge. I Olofström har man funnits i tio år och kunderna återfinns i princip i alla branscher – fordon, medicinteknik, livsmedel, flyg, rymd och militär för att nämna några.

Exempel på ett av de större projekten som ZEISS i Olofström haft är till MAX IV-labbet i Lund, där de gjorde alla mätningar av magnetstommar, ett uppdrag som de körde under ett par år.

– Vi jobbar både med små projekt och sådana som sträcker sig över flera år. I och med att vi kan jobba i alla material kan vi också erbjuda tjänster till en mängd olika kunder.

– En del kontaktar oss för att de upptäckt ett problem med sin produkt som de vill rätta till. Andra kommer till oss i förebyggande syfte i samband med att de utvecklar en ny produkt. Det kan till exempel handla om att vi scannar en existerande produkt inför ny framtagning eller att kunden vill fram nya CAD-filer, berättar Jari.

Portabel utrustning för att kunna jobba ute hos kund

Tack vare det optiska mätinstrumentet Comet, som är portabelt, kan man även åka ut till kunderna och utföra mätningar på plats. Stefan Boberg, också mättekniker på ZEISS, förevisar hur Comet fungerar.

– Genom Comet kan vi utföra beröringsfri mätning, vilket är en fördel då vi inte behöver bygga några mätspetsar och kan göra inspektioner automatiskt. Comet är extremt noggrann, bäst i klassen, vilket är viktigt för oss.

Utöver tjänster inom mätning med koordinatmätmaskiner, mätmaskinsprogrammering och kontrollfixturer kör ZEISS även utbildningar när behov finns. De är också de enda i Norden som är certifierade att erbjuda utbildningar i Aukom, som är en certifiering för mättekniker, produktionstekniker och konstruktörer enligt branschstandard.

– Själva certifieringen finns i sex olika nivåer och består av en utbildning och ett antal prov som man avlägger. Den är till exempel intressant för företag med egna mättekniker och yrkeshögskolor, men det kan även vara relevant för konstruktörer att gå denna utbildning, berättar Jari.

Bilder
Bild 1: Jari Ojala framför Metrotom, en industriell 3D-röntgen som är unik i Norden.
Bild 2: Stefan Boberg vid det optiska mätinstrumentet Comet som utför beröringsfri mätning.

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från medlem

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min

Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min