Hästskon CarbFlex från Broby ger avtryck på travbanorna

Hästskon CarbFlex från Broby ger avtryck på travbanorna

Det började med att Broby Modellindustri skulle hjälpa till med verktyget till en ny racinghästsko. Det slutade med att man involverade sig i hela utvecklingsprocessen kring material och produktion. I december 2019 skrev Broby Modellindustri avtal med Sveriges största grossist av skor på travmarknaden som lagt en beställning på 2000 skor. Inköp har gjorts av kunder från såväl Sverige som Norge och Danmark. Redan nu används de nya lättviktsskorna varje vecka runtom på travbanorna med mycket bra resultat.

– Det handlar om 3-4 hästar per vecka som vi har vetskap om som använder våra skor, berättar Ronnie Rossander, VD på Broby Modellindustri, som givetvis även följer resultatet:

– De hästar som använt våra skor har kommit 3:a eller bättre i 80 % av starterna. Till exempel har Solitary Champ tagit tre raka segrar med våra hästskor på, och kusken säger att det märks stor skillnad sedan de bytte skor.

Komposit med kolfiber ger hästskon unika egenskaper

Idén till att ta fram en ny typ av hästsko kommer från Per Bengtsson, en travintresserad entreprenör från Broby. Han ville göra den så lätt som möjligt för att påverka energin hos hästarna. Ett samarbete med Broby Modellindustri inleddes där provningar av sju olika typer av mixade material genomfördes.

– Vi landade till slut i en komposit med kolfiber i som var både lättast och visade bäst mekaniska egenskaper. Fördelen med skon är bland annat att den är 60 % lättare än den lättaste skon på marknaden i aluminium. Dessutom flexar den på ett sätt som aluminium inte kan göra, vilket skonar både hovar och leder på hästen. Flera kuskar har vittnat om att de hästar som tidigare slagit ihop benen när de springer inte längre gör det med våra hästskor på, berättar Ronnie Rossander, som är mycket nöjd över hur den nya produkten utvecklats och tagits emot:

– Allt vi siktade på har vi lyckats med och till och med överträffat. Skon blev både lättare och mer hållfast än vad vi trodde, samt att den enkelt kan anpassas i storlek genom att köparen själv kan klippa i den med hovtång för att justera till exakt rätt storlek för hästen. Vi ser många konkurrensfördelar, och vi tror att det kommer att ta tid för andra tillverkare att utveckla en sko som håller samma höga standard som vår premiumsko.

Lansering på fler marknader på gång

Lanseringen av den nya hästskon, som fått namnet CarbFlex, pågår för fullt i Sverige där travsporten är stor med runt 10 lopp nästan varje dag med 10 hästar i varje lopp. Det finns med andra ord ett bra underlag för att lansera skon och Broby Modellindustri får här god hjälp av tränare och kuskar som provat skon på sina hästar och rekommenderar den vidare.

– Vi kommer även att lansera skon brett i Europa, bland annat i samband med världens största travlopp, Prix d’Amerique, där vi tar hjälp av en stallägare och en journalist som har med sig skon och visar runt.

Verktyg, fixturer och egna produkter ger en bred grund att stå på

Hästskon CarbFlex är en av flera produkter som Broby Modellindustri håller på att utveckla, något de siktar på att göra mer av framöver för att få ytterligare ett ben att stå på. Mycket fokus läggs på lättvikt, bland annat i samarbete med forskningsinstitutet RISE.

– Annars är det fortfarande verktyg som utgör den största delen av vår verksamhet, men här har vi redan mycket marknadsandelar, så just nu jobbar vi mycket med att bredda vårt arbete med fixturer, såväl monterings- som kontrollfixturer, och har flera spännande arbeten på gång här inom bland annat fordonsindustrin, berättar Ronnie Rossander.

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min

Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min